Doe rustig aan hè?!

Gepubliceerd op 4 augustus 2023 om 12:27

"Doe rustig aan hè?!" "Ja komt goeeeeeeed!" Deze hoorde ik gisteren op straat voorbij komen. Een mevrouw met zonder kind tegen een mevrouw met een baby. Ik ken natuurlijk de context van deze specifieke situatie niet, maar laten we er voor het gemak even van uitgaan dat het haar eigen baby was.


Ik heb de uitspraak zelf ook veel gehoord toen ik zelf net een klein kindje had en eerlijk is eerlijk: dan dacht ik ook vaak: "Ja, komt goeeeeed". Want hallo, best kwetsbaar als het even niet zo heel lekker gaat. Maar vervolgens…. Gebeurde er niets. 

Begrijp me niet verkeerd: op zich vind ik iets heel moois in de uitspraak zitten, want het laat betrokkenheid zien. Zorg, aandacht. Aan de andere kant word ik er ook nieuwsgierig van en popten aantal vragen bij me op toen ik ‘m op straat hoorde, zoals:

 

  • Wat ging er in het gesprek vooraf waardoor de ‘Doe rustig aan hè?!’ op tafel kwam?
  • Wat gaat de moeder na deze opmerking precies anders doen zodat het rustiger wordt?
  • En wat is het eigenlijk, "rustig aan doen?" Gaat dat over het huishouden? De zorg voor je kindje? Je werk dat weer van alles van je vraagt? Of gaat het over hele andere dingen?


Vaak stopt het gesprek na de opmerking. Terwijl, het kan juist een heel mooi BEGIN van een gesprek zijn. Om het dus eens even wél met elkaar over de hoe-vraag te hebben.

 

THUISTEAMTIPS

Mijn thuisteam-tip van deze week: heb het er eens met andere ouders over ‘hoe je het thuis allemaal doet'. Ouders, andere stellen, vrienden die jullie inspirerend vinden. En dan echt open, vanuit nieuwsgierigheid: het is geen wedstrijd. "That’s what friends are for", toch?


Natuurlijk verschillen jullie van elkaar qua karaktereigenschappen, visie, persoonlijkheid. En is jullie huis anders, zijn de banen anders, is de relatie anders, noem het allemaal maar op. Maar trust me, er is ook echt een heleboel wél bij iedereen hetzelfde in het nieuwe ouderschap. Zéker ook qua organisatie.

En, ik schreef er al eens een post over op Linked In: het is niet alsof we het vak ‘organisatie’ op school gehad hebben. Het is gewoon veel! Veel nieuwe taken die tijd kosten om je eigen te maken, grote verantwoordelijkheden waar je in leert groeien en ineens moeten samenwerken met iemand die voorheen nog gewoon alleen je partner was. En dat allemaal naast wat er al te doen wás thuis. 

‘Rustig aan doen’ is voor veel jonge ouders geen vanzelfsprekendheidje.

Al neem je maar één tip mee die jullie thuis ook wat tijd en energie oplevert. Dat maakt het voor jou vervolgens weer een stuk makkelijker om wat rustiger aan te doen, beloofd! 


Goed weekend en tot volgende week!


PS: Krijg jij deze opmerking ook wel eens? En wil je wel, maar weet je gewoon niet hóe? En om het met je vrienden te bespreken zie je ook (nog) niet zo zitten? Of misschien zijn er geen stellen waar je dit gesprek mee kunt of wilt voeren?

Via deze link kun je een GRATIS sessie bij me inplannen, dan kijk ik voor jullie specifieke situatie met je mee. Dat houdt in dat je 30 minuten – via Zoom – met mij in gesprek kunt. Daarin maken we kennis en geef ik jou direct al (tenminste) 3 super waardevolle tips mee waar je de dag zelf nog mee aan de slag kunt. Gewoon, vanuit je eigen vertrouwde omgeving, thuis.

Spreek je snel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.