"Ik had gewoon geen idee hoe..."

Gepubliceerd op 18 augustus 2023 om 13:45

Voordat ik mijn eigen bedrijf startte heb ik 12 jaar bij de politie gewerkt. Hele mooie tijd gehad, superveel geleerd en betekenisvol werk gedaan. Al was dat niet de hele tijd zo. Niet lang na het behalen van mijn politie-diploma startte ik als coördinator op een team dat zaken behandelde op het gebied van zeden en kindermisbruik. Pittig qua inhoud, maar ook zéker qua instroom van zaken: er kwam nogal wat op ons af waar keuzes in gemaakt moesten worden. 8 maanden hield ik het vol, totdat ik rechtsaf de plomp in ging.

Als in: ik kreeg een burn-out en kwam thuis te zitten.

Ik heb veel van de arbeidspsycholoog die ik kreeg aangeboden geleerd. Over grenzen aangeven. Over voelen wanneer je lijf in spanning komt en hoe je dat aan kunt zien komen. Over wat ik belangrijk vind voor mezelf.

Wat ik niet van haar geleerd heb is hoe ik – toen ik weer terug aan het werk zou gaan – het werkproces zó kon inrichten dat het me niet nog een keer zou gebeuren. 

Want de reden van mijn burn-out lag – voor het overgrote deel – in het overspoeld raken door de zaken die op me af kwamen. Ik had simpelweg geen idee hoe ik het moest organiseren.

Natuurlijk had ik een te groot verantwoordelijkheidsgevoel en waren die lessen van de psycholoog mega waardevol voor me. Maar ik miste ook echt ‘gewoon’ de skills om het fijn en werkbaar te maken voor mezelf.

Had m’n burn-out voorkomen kunnen worden? Geen idee, dat zullen we nooit weten.

Wat ik wel weet, zéker na het volgen van mijn opleiding tot professional organizer, is dat nu ik er op terug kijk ik mezelf er destijds ook zo eentje had gegund. Een zakelijk organizer in dat geval.

Er is, zowel thuis als op het werk, vaak wel aandacht voor de inhoud, de 'wat'. Maar voor het proces, de ‘hoe’, echt te weinig naar mijn smaak.

Ik vind dat zonde, want juist daarin zitten enorm veel sleutels naar rust, ruimte en overzicht verstopt. 

Op de website van de NBPO, lees je meer over het vak professional organizing en zie je mijn collega’s die ook zijn aangesloten bij de beroepsvereniging. Er zijn ontzettend veel specialisaties, ook bijvoorbeeld specifiek gericht op burn-out-preventie op het werk.

Hoewel ik me bij de politie uiteindelijk op de werkprocessen ben gaan richten (verrassend he 😉) doe ik dat nu voor jonge gezinnen thuis. Daar ligt echt de basis wat mij betreft. Ik geloof dat als het je daar goed gaat, dat de rest vanzelf volgt.

Wil je live van me horen - en zien - wat ik voor je kan betekenen? Plan dan een gratis sessie bij me in.

30 minuten krijg je van mij waarin ik naar jou luister én - als jij dat wilt - je meteen al 3 tips mee geef waar jij direct mee aan de slag kunt thuis. Gratis!  


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.